La Fundació Estany i la Fundació Coromina s’uneixen per mostrar Artistes Outsiders

28/08/2014

La Fundació Estany i la Fundació Lluís Coromina uneixen esforços per visibilitzar les obres de creadors amb (dis)capacitats intel.lectuals en una exposició titulada Artistes Outsiders i que té el suport de la Diputació de Girona i bonart cultural.

L’exposició, que s’inaugurarà el divendres 29 d’agost a les 17:00h. a la Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art (plaça major, 33 de Banyoles), comptarà amb la presència de Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; Alexandre Juanola, president de la Fundació Estany i Lluís Coromina, president de la Fundació Lluís Coromina.

La iniciativa, que té com objectiu posar de relleu els ponts entre les (dis)capacitats intel·lectuals i l’art contemporani –com ha posat de relleu l’artista Judith Scott–, és el resultat de tres anys de treball intens a través d’un equip multidisciplinar. Es tracte d’una proposta on s’han seleccionat potencials artistes del col·lectiu de persones amb (dis)capacitat, ja que com apunta el crític d’art i cocurador de la mostra Ricard Planas “ni tots els (dis)capacitats són potencials artistes, ni tampoc qualsevol persona sense (dis)capacitat ho és”. El resultat final ha estat una selecció acurada de 30 obres dels 10 artistes participants: Josep Portella, Eva Alcalá, Josep Carré, Pere Serra, Antonio Esteve, Sandra Planas, Albert Puig, Ramon Illa, Sandra Darné i Josep Lladó.

Art outsider. El terme anglès outsider art (art des de la perifèria) va ser encunyat pel crític d’art Roger Cardinal el 1972 traslladant a l’anglès el concepte de Art Brut concebut per l’artista francès Jean Dubuffet per a descriure l’art creat fora dels límits de la cultura oficial. L’artista marginal-perifèric és, per tant, aquell que desenvolupa la seva tasca creativa sense contacte amb les institucions artístiques establertes, responent a una forta motivació intrínseca i fent ús freqüentment de materials i tècniques inèdits.

D’Art Especial a Artistes Outsiders. El projecte que va impulsar la Fundació Estany a l’octubre de 2011 amb el suport de la Fundació Lluís Coromina pren com a model els que han desenvolupat entitats com el Creative Growth Art Center d’Estats Units o Debajo del sombrero de Madrid. L’equip multidisciplinar el formaven l’artista holandesa afincada a Catalunya Hellen Baanders, l’educadora Judit Julià; la coordinació Cristina Estañol; la directora del projecte Isabel López i, en una etapa posterior, el crític d’art Ricard Planas. Al llarg d’aquests tres anys, el projecte ha evolucionat i els participants han passat de desenvolupar una acció d’apropament a l’entorn de les Arts a potenciar la part més creativa a través de les diferents tècniques artístiques per aprendre, crear i experimentar. Una activitat que s’ha convertit en un espai normalitzador d’expressió i de creació.

Activitats relacionades: jornades, subhasta i calendari solidari. L’exposició esdevé una dels tres branques d’aquesta proposta. Les altres dues són: el dissabte 18 d’octubre al matí (a la Fundació Lluís Coromina – edifici El Puntal) s’ha programat unes jornades tècniques sobre Artistes Outsiders, obertes a tothom però adreçades especialment als col·lectius del món de l’art, la psicologia i l’educació social. Durant aquest acte es presentaràun vídeo realitzat per Xavi Pérez (Fromzero) on es dóna a conèixer com s’ha desenvolupat el projecte i quin és el procés de creació d’aquests artistes. Per altra banda, el mateix dia a les 20h., la Fundació Lluís Coromina – Espai Eat Art acollirà una subhasta solidària de les obres exposades, el fons recaptats estaran destinats a potenciar el projecte Art outsider.

Per últim, el dia 7 de novembre, una part de l’exposició desapareixerà per donar pas a la inauguració de la mostra de les fotografies del calendari solidari que anualment fa la Fundació Estany, a càrrec del fotògraf Jaume Lis, i que recull imatges on es mostra persones amb (dis)capacitats de la Fundació Estany amb personalitats de la vida social i cultural del Pla de l’Estany.

Artistes Outsiders

Obra dels artistes de la Fundació Estany@fundaciocoromina · 23 de maig de 2014 A la presentació amic i candidat Llançà @perevilafulcara . Honest i que sap el que és treballar fora de la política! http://t.co/8tGql5gs1A Compartir
@fundaciocoromina · 23 de maig de 2014 El centre cultural la Mercè de Girona acollirà el dijous 23 de gener, a les vuit del vespre, l’acte d’obertura del festival Pepe Sales, dedicat enguany a Juan Eduardo Cirlot i organitzat. Compartir


ART I PAISATGE
FUNDACIÓ LLUÍS COROMINA. C. Girona, 161 - 17820 Banyoles (Girona).
T. 972 58 34 77 - fundacio@fundaciolluiscoromina.org - fundacio@fundaciolluiscoromina.cat - Avís legal